Hur det började

En text publicerad i Magasin Spring 1 /2022

THE SWEDISH 100 MILES CHALLENGE

The Swedish 100 miles Challenge, vad är det och hur kom den till?

Utmaningen är att genomföra de fyra svenska 100 miles loppen, TEC, GAX, BRR och Kullamannen under en 12 månaders period. Man väljer vilket lopp man börjar med, men alla skall fullföljas under en 12 månaders period.

Det hela började med en tanke jag fick 2013 när vi introducerade 100 miles på Black River Run för första gången. TEC hade funnits några år och var då det enda 100 miles loppet i Sverige efter att GAX vilat ett tag. Det fanns tidigare en lista under några år för de som fullföljt både TEC och GAX. Det var dags att ta upp den tråden igen.

I USA, där det här med att springa 100 miles uppstod med Western States, har det funnits en Grand Slam of Ultrarunning® sedan 1986. Då fanns det bara fyra 100 miles lopp i USA och det blev en utmaning att genomföra alla 4 under en och samma sommar. Den utmaningen finns kvar där borta med i princip samma lopp som från början men nu är det 5 olika lopp där man måste fullfölja 4.

Varför inte göra en svensk variant av detta. TEC går på våren, BRR på hösten och nu var GAX på gång att återuppstå sommaren 2014. Tre lopp, tre olika årstider, fattas bara den fjärde, vintern. Väntan blev kort, redan vintern 2015 fick vi ett 100 miles när Arctic Ultra såg dagens ljus i vintermörkret i Arvika. The Swedish 100 miles Challenge var född. 4 lopp, 4 olika årstider, 400 miles.

Tyvärr blev Arctic Ultra bara arrangerat 3 gånger. Det var mycket jobb för få och det blev också för få deltagare. Jag tror det var ett par år för tidigt innan ”alla” upptäckte det här med att springa riktigt långt och då gärna med någon extra utmaning. Challenge räddades när Kullamannen precis lagom höjde ribban på berget till 100 miles (och lite till). Nu är det i och för sig november när Kullamannen genomförs, men höststormarna i mörkret på Kullen är väl så utmanande, det vet de som mött Kullamanen därute i mörkret.

Vintern 2015 blev Fredrik Engdahl den första att ha genomfört denna utmaning när han gick i mål på Arctic Ultra och blev den första att få den speciella finisher västen. Ett halvår senare blev Carina Borén första kvinna att ta hem västen. Nu 6 år senare är det totalt 58 som lyckats med den bedriften, 6 av dem har dessutom gjort det 2 gånger. Sen har vi då Sveriges ultra-drottning Sofia Kay. Hon har nu gjort det 4 gånger och inte nog med det, under samma tid har hon hunnit med minst 52 andra ultralopp.

Så gillar ni att springa 100 miles och vill höja ribban, ta chansen och försök bli en av de få med västen, 4 lopp och 4 årstider skall besegras.

Text: Bo Johansson

2 svar till ”Hur det började”

  1. Jan-Erik Ramström profilbild
    Jan-Erik Ramström

    Carina Borén kan få ett omnämnande som den första kvinnan att erövra västen ett halvår efter Fredrik

    Gilla

    1. Bra påpekande, jag har lagt in det i texten nu borde givetvis haft med i tidningen också.

      Gilla

Lämna en kommentar